24-4-2018 | Diverse ontwikkelingen om de woning energiezuiniger te maken, doen hun intrede; denk aan zonnepanelen, elektrische auto’s, gelijkstroom en huisautomatisering. Dit heeft zijn invloed op onze verdeler. Die moet meer functies herbergen en neemt daardoor in grootte toe. In het Hager Whitepaper ‘Toekomst van verdeeltechniek in de woning’ beschrijven we wat dit voor de installateur betekent.

 

In 2016 werden voor het eerst sinds de crisis in 2008 weer meer dan 50.000 woningen gebouwd. Zowel de omvang als de waarde van de verdeler neemt toe. We zien dit zowel in de nieuwbouw als in de vervangingsmarkt. Meer dan 50% van de huidige woningvoorraad is gebouwd voor 1975. Uit de meest recente renovatiemonitor blijkt dat het vervangen of aanpassen van de groepenkast met 22% een groot aandeel heeft in de werkzaamheden bij renovaties; een uitbreiding in eindgroepen, beveiliging met aardlekschakelaars, of de wijziging van een 1-fase naar 3-fasen-groepenkast.

Bij een bouwkundige ingreep zal de woning vaak energiezuinig worden gemaakt . Denk aan de overstap van gas naar “All electric” waarbij de CV-ketel wordt vervangen voor een warmtepompinstallatie met een elektrische boiler en het gasfornuis wordt ingeruild voor een  elektrisch versie. De opwekking wordt voorzorgt door de zonnepanelen op het dak.

 

Maatwerk en ruimte

De groepenkast is je visitekaartje als installateur. Maar in plaats van het redeneren en ontwerpen vanuit die verdeelkast naar de gebruikers in het veld, verlegt het startpunt zich steeds vaker naar de gebruiker. Wat zijn de installaties, de apparaten, de toestellen die elektriciteit nodig hebben en wat zijn de specifieke wensen van die gebruikers? Op die manier wordt de verdeler meer een vertaling van gebruikswensen in plaats van een bepalende (en wellicht beperkende) factor voor alle gebruikers in de woning of het gebouw.

Dit leidt voor jou als installateur tot meer maatwerk. Een digitale bestelhulp kan je helpen om een kant-en-klare groepenkast  samen te stellen, bijvoorbeeld de Vision-bestelhulp die je vindt op bestelhulp op groepenkast.nl

Heb je meer ruimte nodig in de verdeelinrichting, nu of in de toekomst, kijk dan eens naar een Vega-behuizing. De Vega-verdeler biedt een berg mogelijkheden, is leverbaar tot 4 rijen van 18 modulen en geschikt tot 125 A. Meer over de Vega-verdeler op hager.nl/vega

 

Warmtecalculatie

Een toename van het aantal elektriciteitsgebruikers en -opwekkers in de woning betekent een steeds grotere en vollere verdeelkast. Voller, en daarmee ook warmer. Met name de koppeling van PV-installaties en laadstations kan voor een flinke (over)belasting en daarmee (over)verhitting in de huidige verdeelinrichtingen zorgen. Als vakman zal je – wellicht meer dan in het verleden – warmtecalculaties moeten uitvoeren. Digitale tools kunnen zo’n calculatie voor jou vereenvoudigen. Uitgebreide informatie hierover vind je in het artikel Warmtecalculatie voor woningbouwverdelers? 

Al deze ontwikkelingen leiden tot een toename, zowel in de omvang als in de waarde van de verdeler. Dit zien we terug in de nieuwbouw- en in de vervangingsmarkt. Lees verder in het artikel “10 Markttrends die invloed hebben op de verdeler”.


Wil je meer weten over de trends die invloed hebben op de woninginstallatie?
Download het Hager Whitepaper ‘Toekomst van verdeeltechniek in de woning’

Lees ook:

 


Bronnen en meer informatie:

Dit artikel is gebaseerd op teksten uit de volgende bronnen:

Hager Whitepaper ‘Toekomst van verdeeltechniek in de woning’.

e-cataloguswhitepaper