24-3-2018 | Hager-collega Freek Eggels deelt op zijn Linkedin-pagina ‘Tech-Tips’. Onderstaande Tech-Tip gaat over het aansluiten van een wasmachine en droger met één leiding.

Freek Eggels:

Als installateur ken je het misschien wel: de klant wil een wasmachine én een droger op zolder. En het liefst moeten beide apparaten gelijktijdig kunnen draaien. Maar, er ligt maar één loze leiding naar zolder.

Volgens de NEN 1010:2007+C1:2008 moet een toestel met een vermogen van 2 kVA of meer op een eigen eindgroep worden aangesloten. In de laatste versie, de NEN 1010:2015 (510.4.2) staat hierover: “De installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik van te voorziene apparatuur mogelijk te maken. Waar nodig moet voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde worden voorzien in afzonderlijke eindgroepen”.

Ook al vraagt de wasmachine alleen tijdens het verwarmen het maximale vermogen, toch is het nog steeds belangrijk dat beide machines op een aparte eindgroep zijn aangesloten.

Wat nu, als er toch maar één leiding ligt?

Een idee: breng een installatieautomaat aan in de verdeler. Breng de bedrading door de loze leiding naar boven en monteer af met een wandcontactdoos. Plaats hier een “splitter” die je bij de bouwmarkt kunt krijgen. Let wel: deze geeft het ene apparaat voorrang op het andere (afhankelijk van het gevraagde vermogen). Vrijwel iedere “moderne” (digitale klok) wasmachine of droger kan hier niet tegen. Spanning weg betekent ook: machine uit. Ook als de spanning weer terugkomt.

Een beter idee: breng door de buis twee groepen naar boven met gezamenlijke aarde. Ofwel 2 x bruin, 2 x nul en 1 x geel/groen. Dit zijn 5 draden van 2,5 mm2. Deze moeten natuurlijk wel passen in de buis en dat is zeker afhankelijk van het bochtenwerk.

Echter, er zitten nu 2 verschillende eindgroepen in 1 buis. Dit is niet toegestaan en kan leiden tot onveilige situaties. Een voorbeeld: je wilt werken aan een groep, je zet de bijbehorende installatieautomaat uit, maar toch knip je dan net de verkeerde draad door. Er kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Tenzij het zeker is dat wanneer je de groep uitzet, de andere groep ook wordt uitgeschakeld. En laat daar nu net een mooie oplossing voor zijn.

Plaats in de meterkast een zogeheten fornuisgroep. Zowel de draden van de wasmachine als die van de droger worden los van elkaar beveiligd met een 16A B-karakteristiek installatieautomaat. Aangezien deze “twee” installatieautomaten intern mechanisch gekoppeld zijn, zullen ze beide spanningsloos worden als je deze “fornuisgroep” uit zet. Zo heeft men toch een veilige situatie gecreëerd en kan de bewoner zowel de wasmachine als de droger gelijktijdig aanzetten. Dus: na de vakantie, is de stapel was zó weer schoon en droog

Auteur: Freek Eggels, Trainings- en kennismanager bij Hager

Meer Tech-Tips lees je op Linkedin-pagina van Freek www.linkedin.com/in/freekeggels

 

Meer informatie over producten die je kan toepassen:

 

 

Lees ook:

 

e-cataloguswhitepaper